Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, a források rendelkezésre állnak, így heteken belül tulajdont szerezhet az állam a Budapest Airportban.

A Budapest Airport tulajdonrészének megvásárlását az indokolja, hogy az ország jobb gazdasági helyzetbe kerüljön, mert a reptér „aranytojást tojó tyúk”.
A polgárok azt fogják érzékelni, hogy több turista látogat Magyarországra, ami több adóbevételt jelent – tette hozzá.
Azt mondta, komoly fejlesztések szükségesek a budapesti repülőtéren ahhoz, hogy legalább közel akkora forgalmat tudjon lebonyolítani, mint a bécsi repülőtér, valamint több komoly légitársaság használja.
Hangsúlyozta, az állam csak résztulajdonos lesz a Budapest Airportban, a közvetlen bevételek csaknem fele illeti majd meg, ugyanakkor a közvetett bevételek a fejlesztések nyomán sokszorosan meghaladják majd a közvetlen bevételeket.
Gulyás Gergely hangsúlyozta, a szuverenitásvédelmi hatóságnak a sajtóval kapcsolatban nincs jogköre, az újságírói, szerkesztői szabadságot nem tudja befolyásolni.
Az élelmiszerbiztonság Magyarországon jó – jelentette ki Gulyás Gergely egy kérdés kapcsán. A törvény adta lehetőségeket alkalmazzák a bírságtól az esetleges boltbezárásig.
Más témában közölte: Magyarország azt szeretné, ha az észak-balkáni régió országai a lehető leghamarabb csatlakozhatnának az Európai Unióhoz, ezen belül is kiemelte Szerbia szerepét.
Amit az EU ezekkel az államokkal tesz, az inkorrekt – hangoztatta. Hozzáfűzte, ha az unió nem ismeri fel, hogy ezeket az országokat fel kell venni a közösségbe, akkor más irányba fognak fordulni, és ez Európa megosztottságához vezet.
Az eutanáziáról azt mondta, hogy passzív eutanázia van Magyarországon, hiszen az egészségügyi ellátást bárki visszautasíthatja. A magyar állam azon az állásponton van, hogy nem helyes valaki életének elvételére mást kényszeríteni.
Úgy fogalmazott, hogy az aktív eutanázia egy „veszélyes ajtó, amit nem kellene kinyitni”, mert sok idős ember érezhetné úgy, hogy felesleges.
A honvédségre vonatkozó alaptörvény-módosítási javaslat kapcsán kifejtette: a honvédségi jogviszony speciális, és indokolt elkülöníteni a többitől. Hozzátette: eddig sem értette, hogyan működhetnek szakszervezetek a honvédségen belül, mert azok teljesen „rendszeridegenek”. Az érdekképviseletek más formáit meg lehet teremteni – jegyezte meg.
A miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre többen gondolják úgy, a honvédség szép hivatást és karriert jelent. Arról, hogy a javaslat szerint a honvédségi jogviszony törvény mellett rendelettel is módosítható lenne, azt mondta, „a kormánytöbbség az akaratát törvénymódosítással is érvényesítheti”.
A csomagolások visszaváltásával kapcsolatos kérdésre úgy felelt, egy átmeneti időszak következik, mert egyelőre olyan csomagolóanyagok is forgalomban maradnak, amelyek még nem lesznek visszaválthatóak, és olyanok is, amelyek már igen. Nem életszerű, hogy sérült vonalkód miatt nem váltanak vissza csomagolóanyagot, csak akkor, ha nem azonosítható – fűzte hozzá.
A miniszter nem erősítette meg azt az újságírói információt, hogy román cégek által csomagolt ukrán gabona érkezett volna az országba.
Kérdésre válaszolva megismételte, a kormány dolgozik azon, hogy felmérje, mi vezetett a kórházi adósságok növekedéséhez.
Szerinte menedzsmenti szintről nem jelezték időben a problémát, a fenntartási és az ellátási költségek is jelentősen emelkedtek. Azon dolgoznak, hogy változtassanak a rendszeren – mondta.
Arra az újságírói felvetésre, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter a külföldi cégek kiszorítását szorgalmazza, Gulyás Gergely azt válaszolta: a külföldi építőipari cégeket nem akarják kiszorítani, csak azt szeretnék elérni, hogy magyar cégek is lehessenek fővállalkozók.
Arról is szólt, hogy jövőre 10-15 százalékos általános béremelkedéssel számol a kormány.
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pluszra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az a lakásvásárlás mellett -bővítésre használható fel. Egyelőre nem született kormányzati döntés arról, hogy a következő időszakban bevezetnének felújításra vonatkozó támogatást is.
Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, nincs azzal ellentétes terv, hogy a KDNP a jövőben is az Európai Néppártban politizáljon.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón arról tájékoztatott: a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik az árfigyelő rendszer karácsonyi termékeket tartalmazó bővítésén.