A világot csak úgy mozdíthatjuk a helyes irányba, ha teljes szívvel és lélekkel adunk – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és Komplex Tanműhely Alapítvány jótékonysági estjén kedden, Budapesten.

„Az országunk, a hivatásunk és a családjaink számára nemcsak a megmaradt felesleget adjuk, hanem mindent magunkból. Erőn felül, megfeszített akarattal és végtelen szeretettel szükséges az ügyeket mozgatni, hiszen abból lelhetünk békére és biztonságra”  – hangoztatta Vitályos Eszter.
Mint mondta, a magyar kormány elgondolása is az, hogy az ország fejlesztésére mindig többet kell tenni azért, hogy sikeresek legyen.
Ezért folyamatosan és egyre nagyobb mértékben támogatják Magyarországon a szakképzést. Több pénzt fordítanak a felsőoktatásra, a kutatásfejlesztésre és innovációra. „Lelkes és képzett fiatalokat, magabíró magyarokat szeretnénk és egyre több Nobel-díjast is” – hangoztatta a politikus.
Vitályos Eszter azt mondta, hogy a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum a jótékonysági esttel rendhagyó és hagyományteremtő kezdeményezésre hív mindenkit.  A centrum 13 szakképzőiskolát ölel fel, keretében százhúsz szakma oktatása folyik.
Jó példával szolgálnak a centrum pedagógusai, akik újabb és újabb kezdeményezéseket dolgoznak ki annak érdekében, hogy még magasabb színvonalon, még több diákot tudjanak tanítani, az életre felkészíteni – tette hozzá.
A szakképzés átalakítása folyamatban van, és még csak az elején tartunk – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a stratégiát 2019-ben fogadta el a kormány.
A szakképzés összetett dolog: szolgálni kell a gazdaság, a társadalom igényeit, a leszakadt réteget fel kell emelni, a legtehetségesebbeket pedig kiemelni. A nagy átlagnak megfelelő mesterséget kell biztosítani – mondta, hozzátéve: még sok munka áll előttük.
A Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz tartozó 13 iskolában több mint ezer pedagógus, adminisztratív és egyéb munkatárs dolgozik, közel 9000 diákot és felnőtt hallgatót oktatnak. A Centrum célja, hogy megtalálja a hatékony pedagógiai gyakorlatokat a magyar és elsősorban európai példák alapján, és ezeket a gyakorlatban alkalmazza.