Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy 55 éves csornai férfi ellen, aki hamis orvosi vények aláírásával nyugtató gyógyszerek megszerzésében segédkezett – tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Jánky Judit közölte: a vádirat szerint ismeretlenek még 2019 őszén illegális úton szereztek meg 110 darab orvosi vényt, amelyek korábban egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától már külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevével voltak ellátva. Az orvos által kitöltendő rovatokat és az orvosi bélyegzőnyomatokat meghamisították.
A bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező vádlott tudta, hogy a receptek hamisak és hogy azok két valós beteg nevére, azok TAJ-számával lettek kitöltve, ennek ellenére legalább 30 esetben helyettük írta alá azokat.    Ezzel ismeretlen személyek olyan vényköteles, nyugtató hatású gyógyszereket tudtak kiváltani, amelyek a hatóanyag-tartalmuk miatt kábítószer-helyettesítőként jó áron értékesíthetők a feketepiacon.
Az eljárás során ismeretlenül maradt személyek a meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt 30 alkalommal több városban – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki gyógyszereket. A vádlott férfi egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszerhez jutni, de a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott.
A patika alkalmazottja felhívta a recepten lévő kórházat, ekkor derült ki, hogy a vényen feltüntetett orvos már nem dolgozik Magyarországon. Az asszisztens ezt követően értesítette a rendőrséget.
A más ügyben jelenleg szabadságvesztését töltő csornai férfi esetében az ügyészség fogházbüntetés kiszabását indítványozta.