Igazi kampuszélmény a fiatalok számára az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amely csütörtöktől szombatig várja a felsőoktatás iránt érdeklődőket – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az M1 reggeli műsorában, szerdán.

Az államtitkár közölte, a háromnapos „pezsgő forgatagban” a felsőoktatási intézmények mellett bemutatkoznak a szakképző intézmények és a gazdasági szereplők is.
Az egyetem a jövő garanciája – jelentette ki Hankó Balázs, aki ismertette, hogy ma egy magyar diplomás az oklevél megszerzését követően azonnal, mindössze 42 nap alatt munkához jut. Sőt műszaki, mérnöki vagy informatikai területen akár két hét alatt el tudnak helyezkedni a fiatalok – tette hozzá, megjegyezve: a diploma megléte 1,7-szeres – egyes szakterületeken ennél is magasabb – bérszorzót jelent a pályakezdők számára.
Az államtitkár úgy fogalmazott: megéri ma magyar egyetemistának lenni, mert a megújult felsőoktatás „dinamikus és jó irányba megy.”
Beszámolt arról, hogy az idei felvételin 33 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és több fontos szakterületen jelentősen emelkedett a felvettek száma.
Elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban két lépésben megújult a felvételi, amely szabadabb és rugalmasabb lett, miután az egyetemek és főiskolák szabadabb kezet kaptak a felvételi követelmények meghatározásában. Az egyik változás, hogy a maximálisan adható 500 pontból 100 pontot az egyetemek határozhatnak meg. Módosul továbbá az érettségi pontok számítása is: az emelt szintű vizsgán minden elért százalék után 1 pont jár a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmadának megfelelő pontszámot kapják meg a diákok. A harmadik fontos változás, hogy az ötödik érettségi tantárgyat is az egyetemek választhatják meg – magyarázta az államtitkár, aki kiemelte, hogy a szeptemberben induló képzésekre február 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket.
Hankó Balázs a Kossuth rádió reggeli műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy a csütörtökön induló oktatási seregszemlére ezúttal is mintegy hatvanezer fiatalt várnak.
Jelezte, hogy kitelepül a kiállításra a KIM, az Oktatási Hivatal és a nemzetköziesítési programokért felelős Tempus Közalapítvány is, amelyek standjainál 43 különböző ösztöndíj elérésének részleteiről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezek az ösztöndíjak összesen 96 milliárd forinttal támogatják a fiatalok tanulmányait – mondta.
Hankó Balázs hangsúlyozta: a megújult magyar felsőoktatás hívószavai a projektalapú oktatás, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia. Hozzátette, szeretnék elérni azt is, hogy a képzés mellett munkatapasztalatot is szerezzenek a hallgatók.