Az idei soros magyar európai uniós elnökség lehetőséget adhat a már régóta megakadt nyugat-balkáni bővítés előmozdítására és az illegális bevándorlással szembeni fellépés erősítésére – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Gyöngyösön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint a tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon arról számolt be, hogy az év második felében a magyar kormány határozhatja meg, hogy mi kerülhet napirendre az Európai Unió Tanácsában, ami két ügyben is komoly lehetőséget jelent: az egyik a bővítés, a másik a migráció.
Előbbi kapcsán kijelentette, hogy az EU kifejezetten rossz formában van, folyamatosan csökken a súlya gazdaságilag és politikailag is a világban, illetve a biztonsági helyzet is sokat romlott. Ennek megállítása pedig egyfajta friss lendülettel, energiával lenne lehetséges, ami alapvetően a Nyugat-Balkánról tudna jönni – vélekedett.
Majd rámutatott, hogy bár a tagállamok a nyilvánosság előtt a bővítés pártján állnak, zárt ajtók mögött kisebbségben vannak azok, akik támogatnák a térség régóta várakozó államainak felvételét.
Szavai szerint ezzel szemben Ukrajnát láthatólag gyorsabban próbálják „betuszkolni” a közösségbe, itt politikai kérdésről van már szó, de ezzel az a probléma, hogy erre mind a két fél teljesen felkészületlen.
Az illegális bevándorlásról szólva aláhúzta, hogy Magyarország kilenc éve védi szilárdan a határait, míg Brüsszel csak ösztönzi a migrációt, miközben Afrika népessége a következő húsz évben 750 millió fővel fog emelkedni, s ezeknek az embereknek a helyben tartásához munkahelyekre, iskolákra, egészségügyi ellátásra lesz szükség.
„Ehhez képest ahelyett, hogy ezen gondolkodnánk, migrációs paktumot fogad el az Európai Unió, ami biztatja a bevándorlást, szervezi, menedzseli. És a Frontex nevű ügynökség is, amit ajánlgatnak nekünk, hogy majd segít megvédi a határt, az egy utazási iroda” – fogalmazott.
„Nos, szerintem ebben a két ügyben kell keménynek lennünk, hogy az Európai Unió bővítésének ügyét előrevigyük, az illegális migrációt meg a lehető legjobban megakadályozzuk” – tudatta.
Szijjártó Péter a pódiumbeszélgetésen érintette az ukrajnai háborút is, üdvözölve, hogy a kormánynak az európai politikai vezetők körében kialakult „háborús pszichózis” ellenére is sikerült megakadályoznia hazánk belesodródását a konfliktusba.
Kiemelte, hogy az európai döntések totális kudarcot vallottak gazdaságilag és politikailag is, a kontinens vezetői „gyakorlatilag elveszítették a komolyságukat a világpolitikában”.
Szavai szerint ráadásul nem is várható fordulat, mivel a hibákat senki nem akarja elismerni az ezzel járó politikai következményekre tekintettel. „És jól láthatóan az európai vezetők két kézzel ragaszkodnak a székükhöz, a pozíciójukhoz, s azért nincs hátraarc ebben a kudarcos európai stratégiában, mert inkább az előremenekülést választják” – mondta.
Illetve arra figyelmeztetett, hogy egyes közelmúltbeli nyilatkozatok még inkább fokozzák az eszkaláció kockázatát, leginkább a nyugati katonák Ukrajnába küldésének lehetőségét felvető megszólalások.
Hangsúlyozta, hogy a harctéren egyik fél sem tudja egyértelműen legyőzni a másikat, és ekként egyedül diplomáciai rendezés lehetséges, a kérdés csak az, hogy mikor. Márpedig minél előbb lesz tűzszünet és kezdődik meg a béketárgyalás, annál jobb, annál kevesebb ember hal meg, annál kisebb a pusztítás.
Ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy Donald Trump nyeri idén az amerikai elnökválasztást, akkor ugyanis minden eddiginél jobb lenne a béketeremtés esélye, de ezen a téren segíthetne szerinte egy markáns jobboldali fordulat is Európában.
„Ha a következő európai parlamenti választáson június elején a szuverenista, a jobboldali, konzervatív, keresztény erők jelentősen meg tudják növelni erejüket, akkor egy republikánus amerikai győzelemmel kiegészítve azt hiszem, hogy ez egy jó reményt tudna adni nekünk a békés Európa vonatkozásában. Ha ebből a kettőből valamelyik nem jön be, akkor szerintem nagyon nehéz lesz eljutni” – közölte.
A miniszter végül kitért az energetika kérdésére is, úgy vélve, hogy ezen a területen látszik a leginkább, hogy „Európában a politikai vezetők többsége elvesztette a józan eszét”, mivel a fizikai valóság helyett itt is ideológiai, politikai szempontok alapján zajlanak a viták.
„Márpedig olyat még senki sem látott, hogy ideológiával lehessen fűteni, vagy sajtótájékoztatókkal egy gazdaságot üzemeltetni. Földgáz kell, kőolaj kell, villamos energia kell, s ennek az előállítása fizikai meg matematikai, nem politikai kérdés” – szögezte le.