Továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a gáz és az áram – írta Németh Szilárd  rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken közösségi oldalán az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal által közösen megbízott cég, a finn VaasaETT júniusi kimutatása alapján.

„Június 9-én megvédtük a rezsicsökkentést is” – fogalmazott a kormánybiztos.
Kiemelte, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 júniusában is Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt.
Az összehasonlítás az úgynevezett végfelhasználói árakon alapul, amit a fogyasztók kifizetnek. Ez tartalmazza az energiadíjat, a rárakódó adókat, így az áfát is, illetve a rendszerhasználati díjat is – közölte.
Németh Szilárd kitért arra, hogy a magyar háztartásoknak nem kötelező a rezsicsökkentést, az úgynevezett egyetemes szolgáltatást igénybe venni, szabadon választható a piaci alapú szolgáltatás is.
Megjegyezte, hogy eddig senki sem váltott ez utóbbira a négymillió háztartásból. „Azok a baloldali politikusok sem, akik mindent össze-vissza hazudozva a bevezetése óta eltelt 12 évben folyamatosan támadják, és meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést” – írta bejegyzésében a kormánybiztos.